Maison Vale Hospice

Location
Sudbury,Ontario
Value
$2.9M
Size
1,006 m² (10,832 ft²)

Project Details

The Maison Vale Hospice sits on a rock outcrop just north of St. Joseph’s Villa, within the Village of Care Campus adjacent to Laurentian University. The site design takes advantage of picturesque views of Bethel Lake and Ramsey Lake, while the barrier-free building embraces a simple design that welcomes residents and their families.

The interior and exterior finishes were selected to reinforce a feeling of home rather than a hospital-like environment. Rooms occupy the north section of the building, offering spectacular views from bay windows with window seats. The dining and living rooms spill out onto a screened-in deck overlooking Bethel Lake, allowing residents and their families to gather outdoors. The building also includes accommodations for family members and a dedicated children’s playroom.

This facility generated a high level of local participation and interest, and is a welcome addition to the community. Since its opening, members of the public and family members who have been touched by the care received at the Hospice have been able to enhance the landscape of the site by “dedicating” a decorative piece to the surroundings, including trees, engraved patio stones, and more.