Timmins Police Service Building

Services Offered

  • Project Management
  • Architectural
  • Structural
  • Civil
  • Electrical
  • Mechanical
  • Location:
    Timmins, Ontario
  • Value: $10M
  • Size: 3,450 m²
  • Client: City of Timmins
  • JLR Contact: Georges Quirion, Randall Romanin

Project Details

The Timmins Police Station is a state-of-the-art, post-disaster facility that accommodates police, ambulance, and 911 services. The building’s complex and functional design incorporates the rigid requirements of a high-level security facility while providing a healthy working environment for police officers and office administration staff to carry out their day-to-day operations.

JLR was given the challenge of integrating three very different types of users into the building’s programming and functionality; including detention facilities, public spaces, and staff offices.  The detention facilities are high security spaces, with efficient space planning and circulation to limit the potential conflicts between officers and detainees. These secured spaces were completely segregated from the rest of the facility.

The needs and concerns of officers and administrative staff were taken into account, ensuring that the office space and environment were designed for both day and night time use without compromising the officers’ safety. Appropriate lighting level, colour, and diffusion to reduce stress in each office space were selected by our design team for the different of user requirements.

The design of public space sought to reinforce the important link between police officers and members of the community. In the development phase, JLR carefully considered the separations between the officers, the administration office space, and the members of the public reporting sensitive or personal issues. The environment of the public areas and office spaces were conceived to be comforting, welcoming, and sympathetic to the particular needs of the public and staff. This was achieved by incorporating natural materials such as wood, stone, and vegetation, as well as acoustically appropriate building elements such as wall finishes, flooring, and ceiling tiles, and an appropriate proportion of height of space. Special attention was paid to incorporating natural light, with window locations permitting long views to the exterior, while also limiting the exposure of the officer to the exterior. The windows were positioned to shelter officers from exterior views while seated at a desk, yet still allowed for natural light to enter the building.